Weblog: Extra statenvergadering Essent in de maak

essentvrijdag 11 september 2009 13:52

De vakantie is maar net voorbij en de spanning loopt direct hoog op in het provinciehuis. Eén woord en iedereen weet direct waar het over gaat: Essent. Er zijn een hoop collega’s die bij het horen van dit woord alweer toe zijn aan vakantie, ik vrees voor ze dat hun nieren weer worden geproefd en dat de burger wederom verantwoording vraag. En hoe de burger er over denkt weten we inmiddels wel in Brabant.

Toen de rechter vlak voor de vakantie de verkoop van de kerncentrale verbood was wel duidelijk dat Essent de Statenagenda na de vakantie wel weer zou beheersen. En ja hoor, nog in het reces zijn ze eruit. Er is een weg gevonden om Essent toch te verkopen met een schimmige constructie rondom de kerncentrale en een korting van een miljard. En dat terwijl er in het oorspronkelijke verkoopcontract hier toch heel duidelijke afspraken over staan. Inclusief financiële gevolgen. Ik kan daar niet te duidelijk in zijn omdat we inmiddels we als Statenleden met de grootst mogelijke geheimhoudingsplichten worden overladen. Duidelijk is wel dat dit niet de afspraken zijn zoals nu voorgesteld. Het advies van GS om dan ook maar mee te gaan in deze, in hun ogen, toch wel mooie deal doet je bijna van de stoel vallen. Echt geloven doen ze het volgens mij zelf ook niet. De commissaris klapt in haar weblog uit de school:

“En, jawel, het lijkt erop dat we in september nog een extra commissie en plenaire zitting krijgen over Essent in verband met de uitspraak van de Raad van State over Delta en de kerncentrale aldaar. Ik word er wel een beetje vrolijk van. In de laatste PS-vergadering, waarin de plaatsvervangend. voorzitter Wim Thuis mooie afscheidswoorden in mijn richting sprak, zei ik al: “Pas op, tussen juni en eind september kan er nog veel gebeuren in de politiek.” En zie daar: het lijkt erop dat ik toch nog een extra PS-vergadering moet voorzitten. Het politieke leven is altijd ongewis: zo neem je afscheid en zo klopt het toch weer niet. Dat maakt politiek ook weer spannend en extra interessant.”

Of het college na deze vergadering hier ook vrolijk van wordt betwijfel ik.

 

Hermen

« Terug

Archief > 2009 > september

Geen berichten gevonden