Prinsjesweek, vanaf nu rij ik niet meer te hard!

prinsjesdag2007logovrijdag 21 september 2007 17:14

Vroeger luisterde ik naar de troonrede met de vraag in mijn achterhoofd: wat betekent dit voor mijn vakgebied (ruimtelijke ordening, milieu en verkeer en vervoer). Nu luister ik als Statenlid meer naar: what’s in it for Brabant. Zijn dit ook goede plannen voor Brabant. Kunnen we hier als fractie wat mee.

Ook houd je Slob en van der Vlies goed in de gaten. Prachtig hoe van der Vlies als nestor het voortouw neemt om waardigheid en stijl in de kamer terug te brengen. Het kabinet scherp houdt op het gezinsbeleid en aandacht vraagt voor de waarden en normen in de media.

Ik heb ook veel waardering voor Arie Slob die er in slaagt de kernthema’s van de verkiezingscampagne: investeren in gezin en jongeren, opkomen voor de zwakkeren en werken aan een duurzame samenleving goed uitgewerkt te krijgen. Hij weet deze thema’s in het debat scherp naar voren te brengen. En waar je vroeger als oppositiepartij weinig tot geen inbreng had in de wijziging van de begroting zie ik nu dat de meeste wijzigingsvoorstellen het ChristenUnie stempel dragen. Invoering kindgebonden budget maar niet ten koste van kinderbijslag, gratis schoolboeken vanaf volgend jaar, meer geld voor defensie, jeugdzorg, armoedebestrijding en thuiszorg.

En what’s in it for Brabant? Een hoop goeds. Wij kunnen onze regionale verkeersplannen uitvoeren in de wetenschap dat er ook geïnvesteerd wordt in de rijksinfrastructuur zodat we de automobilist niet meer de flessenhals in sturen. In de uitvoering van ons openbaar vervoer beleid weten we ons gesteund met de ambitie van het rijk om het gebruik van openbaar vervoer jaarlijks met 5 procent te laten groeien. We kunnen werken aan een logistieke visie met de steun in de rug dat er fors geïnvesteerd wordt in vervoer over water.

We kunnen de herstructurering van Bureau Jeugdzorg aanpakken met de geruststelling dat we daarin gesteund worden door een solide en ambitieus jeugdbeleid. We kunnen de Centra voor Jeugd en Gezin stimuleren in de wetenschap dat het rijk investeert in het versterken van de basis, het gezin. We kunnen de reconstructie uitvoeren terwijl landelijk geïnvesteerd wordt in de transitie naar duurzame landbouw. Om maar enkele dingen te noemen.

En dat we daar wat provinciaal geld voor moeten inleveren? Een koopje zou ik zeggen. 30 miljoen voor zo’n pakket? Ik zou er meteen voor tekenen.

Dat in ruil voor dit hele feest de boetes en de kansspelbelasting omhoog gaan is een meesterzet. Ik zorg er wel voor dat ik geen gokje waag en vanaf nu netjes 120 rij!

Hermen Vreugdenhil Statenlid ChristenUnie-SGP

« Terug

Archief > 2007 > september

Geen berichten gevonden