Werkendammer Jan Luteijn gekozen tot beste statenlid!

Luteijna23dinsdag 20 februari 2007 21:52

Bron: Brabants Dagblad  door Dik de Joode

Werkendam - Waar een kleine partij groot in kan zijn. Of beter gezegd, hoe een lid van een éénmansfractie wordt gekozen tot beste Statenlid van Noord-Brabant. Het overkwam Jan Luteijn, lid van provinciale Staten voor ChristenUnie-SGP.

Luteijn kwam als winnaar uit de bus bij de ‘wedstrijd’ Bevlogen Bestuurders van dagblad Trouw. De stemmers kwamen uit de provincie zelf, de collega’s van Luteijn in de Staten.
Waar hij z’n verkiezing aan te danken heeft? “Moeilijk te zeggen”, reageert Luteijn zelf. “Ik heb gewoon geprobeerd m’n best te doen.” Om vervolgens een aantal mógelijke redenen aan te voeren. “Ik vertegenwoordig een eenmansfractie, dan zien en horen collega’s je vaak. Dat is heel anders dan als je lid bent van een grote fractie en misschien drie keer iets mag zeggen.”

“Ik had in vergelijking met sommige collega’s ook wat meer ervaring in de politiek en ik doe nu eenmaal graag wat extra m’n best door middel van vragen, moties en wijzigingsvoorstellen. En ik heb steeds geprobeerd dingen te doen samen met anderen
Ook zo heb ik m’n inbreng gehad.”

Wellicht hebben ook de verbale capaciteiten van Luteijn een rol gespeeld. “Soms werd er beter naar mij geluisterd dan naar anderen”, is zijn ervaring.

En de bijzondere positie die een ‘streng-orthodoxe’ fractie van de ChristenUnie en SGP inneemt, speelde die een rol? “Onze fractie staat misschien wat vaker in de schijnwerpers, doordat we als enige iets juist wél of juist níet willen.”

In de rest van het dagelijkse leven is Luteijn wethouder in Werkendam. Nu voor negentig procent, na d statenverkiezing honderd procent. Want Luteijn keert normaal gesproken niet terug in het provinciaal bestuur. Zo zijn de afspraken nu eenmaal: voor de volgende vier jaar levert de bloedgroep ChristenUnie de lijsttrekker, in de persoon van Hermen Vreugdenhil uit Nieuwendijk. Achter de schermen blijft Luteijn overigens wel actief in Brabant. “De contacten blijven dus.”

Wat Luteijn verder moet met de verkiezing tot beste statenlid? “Ach het staat leuk op je cv”, beaamt Luteijn. Handig dus bij een sollicitatie naar een burgemeesterspost? In Brabant liggen die voor een SGP’er toch niet voor het oprapen?

“Er wordt tegenwoordig minder gekeken naar ‘kleur’, meer naar ervaring, je netwerk et cetera. Maar het is natuurlijk wel prettig als in de politieke arena waar je komt, en del van de eigen achterban is vertegenwoordigd.”

« Terug

Archief > 2007 > februari

Geen berichten gevonden